Axiom Brewery

Není divu, že zrovna uprostřed moravského Prostějova vyrostl před třemi lety moderně vyhlížející pivovar. Vždyť za tamním Axiomem stojí renomovaný prostějovský výrobce pivovarských technologií Mini Brewery System. Překvapivější už ale bylo, jaká piva začal v pozoruhodném množství a v moderně vyhlížejících třetinkových i půllitrových plechovkách chrlit do světa. A to doslova, neboť mezinárodní tým, který pivovar provozuje, od začátku exportuje pivo do zahraničí. Nejen oblíbená piva typu IPA, ale také belgický tripel, silné imperiální stouty se stupňovitostí přesahující 20° či barley wine – v doslovném překladu ječná vína, tedy silná, svrchně kvašená, výrazně sladová piva, často neobvykle dlouho vařená, což prohlubuje jejich karamelový profil a tmavší barvu.

Název pivovaru
Adresa
Kraj
WWW http://www.axiombrewery.com/cz/
Sládek
Rok založení
Typ
Kapacita varny
Stáčí
Vybavení

S posvěcením seveřanů

Výčet ambiciózních pivních stylů nepřekvapí, když padne jméno sládka, který u vzniku projektu stál. Kjetil Jikiun spoluzakládal v roce 2002 slavný norský pivovar Nøgne Ø, který patřil k prvním skandinávským řemeslným pivovarům, jež se začaly objevovat v nabídkách tuzemských pivoték. A překvapoval milovníky craftového piva silnými a velmi hořkými IPA či temnými stouty a hutnými barley wine. „Snažíme se vařit co nejvíce různých stylů, protože věříme v to, že každý si může najít svůj oblíbený styl, který mu bude chutnat,“ říká ředitel Axiomu Jan Horák. „I ti, co říkají, že pivo nepijí, nejspíše jen ještě neochutnali ten správný styl. A většinou je to hlavně kvůli nedostupnosti nebo malé rozšířenosti a povědomí o jiných pivech, než je ležák nebo normální IPA.“

V Axiomu už uvařili přes 70 druhů piv. A výhledově předpokládají, že se výroba ustálí na zhruba pěti až osmi nových pivech ročně. To nejprodávanější zatím patří k populárnímu, už i v Česku dávno zdomácnělému stylu West Coast IPA, pocházejícímu ze západního pobřeží Spojených států. „Foam Climb je přijatelně hořké, pitelné, krásně aromatické a čisté pivo,“ charakterizují oblíbený IPA s 6,5 procenty alkoholu sládci. Tomuto pivu však začala během pandemie šlapat na paty silnější „pivní vakcína“. Queen Vaccine je Imperial NEIPA se 7,4 procenty alkoholu, zakalená přidáním ovesných vloček, ale v dozvuku také pěkně hořká, což u dnešních takzvaně „hazy“ IPA chmelených hlavně za studena na aroma nebývá zvykem. V chuti dominují meruňky i exotičtější ovoce.

Queen Vaccine je vrcholem našich aromatických piv, následovali jsme trend, a proto je kalná, barvou oranžová jako čerstvý pomerančový džus. Tomu odpovídá i aroma, chmely nebyly použity primárně na hořkost, ale na intenzivní aroma. To vše je kombinované v plném těle,“ přibližují populární kousek sládci a podotýká, že právě u piv typu IPA, NEIPA, APA je nejdůležitější dobrá znalost použitých surovin. Ale za nejnáročnější a nejdelší proces považují výrobu silných imperiálních stoutů či porterů. A ředitel pivovaru Horák přitakává: „Universum a Greek Fire jsou vždy velká výzva. Tyto super těžké stouty je náročné uvařit.“ Ale výsledek určitě stojí za to. Greek Fire je stout s 12,5 procenty alkoholu, temný, celkem přímočarý, čokoládový. A Universum se svými 14,5 procenty alkoholu je takový silnější bratříček, ještě temnější, hutnější a taky kávovější, až překvapivě vyvážený na svou sílu.

Pivo, jaké si jen tak nedáte

A na jaké pivo jsou v Axiomu nejvíce pyšní? Vlastně to tak úplně pivo není. „Určitě musíme vyzdvihnout paradoxně naši session mead jménem Forest Meadow. To proto, že nic takového si jen tak v pivovaru nedáte, a navíc je vynikající,“ říkají sládci. V obou případech. Jednak je Forest Meadow opravdu chutná a nic podobného se jen tak ochutnat nedá. Mead neboli medovina není zdaleka jen ten sladký mok prodávaný na farmářských trzích a spojený s úplně jinou kulturou, než je ta pivní. Moderní medovina je stále skloňovanější nápoj v pivovarnickém světě, i v tuzemských pivotékách šlo v poslední době narazit na plechovky s medovinou třeba od craftových maďarských pivovarů, v trendy pivních barech v Berlíně ji mívají celkem běžně na čepu. Forest Meadow obsahuje tradiční suroviny na výrobu piva jako je slad či chmel, ale vedle sladu do procesu kvašení vstupuje také med. A v tomto případě charakter dokresluje lesní ovoce. Maliny a borůvky v kombinaci s místním medem vytvářejí osvěžující a prudce pitelný koktejl s 5,6 procenty alkoholu. Je to takový sladší bratříček stále oblíbenějších ovocných „kyseláčů“.

I tato kyselá ovocná piva typu sour ale má Axiom v nabídce. Ale v průzkumu nezvyklých stylů se vydává ještě odvážnějšími směry. Acid Trip je sour IPA, tedy velmi kyselé i velmi chmelené pivo plné nezvyklých chutí od citrusů po sladkokyselé gumové bonbóny. Jde to překvapivě skvěle dohromady. A pokud by to bylo málo, tak Ascent jde v tomtéž stylu o krok dál a vedle výrazně ananasového a citrusového chmele Sultana přidává do chuťového hurikánu laktózu, ananas a vanilku.

Ale v Axiomu umí i klasiku. Pilot je ležák plzeňského typu, lehký, svěží a pitelný. A Pistole jeho silnější kolega s 6,5 procenty alkoholu, kam vedle žateckých chmelů přišlo i trochu Ameriky. Prostě tradičně na tři rmuty vařená, citronová, jemně kořenitá šestnáctka s vyváženou sladkostí a hořkostí. „Ležák chce největší znalost technologie výroby a péči,“ poznamenávají sládci. Pilot s Pistolí, kterou v Axiomu charakterizují slovy „Česká tradice na steroidech“, jsou důkazem, že obojího se ležákům od Axiomu dostává.

Pivovar zaměřený na vývoz do zahraničí předloni pandemie citelně zasáhla. S výpadkem českého, evropského i ruského trhu se vyrovnali rychlým spuštěním e-shopu a pivo do zahraničí začali posílat přímo jednotlivým odběratelům. „Velké množství jsme tak posílali do Nizozemska nebo Dánska,“ přibližuje záchranné manévry ředitel Axiomu Horák. „Díky tomu jsme vlastně v těchto zemích prorazili. Místní komunity beer-geeků jsou tam dost propojené a díky těmto jednotlivcům se o nás začali zajímat místní distributoři.“

Jít až na hranu

Nakonec tedy covid-19 přinesl i nové impulzy v podobě nových partnerství či spoluprací s pivovary, pro které v Axiomu během pandemie kontraktně vařili pivo. Tehdy vzniklo také pivo True Heroes určené zdravotníkům a Axiom se jako jeden z několika českých pivovarů připojil také k uvaření piva All Together. Idea i receptura vznikla v proslulém brooklynském pivovaru Other Half, který vybídl pivovary po celém světě, aby jejich pivo uvařili: podle stejného receptu, se stejnou etiketou, nabízené zdarma pivním barům a hospodám jako pomoc v boji s nepříznivou dobou karantény.

V poslední době Axiom zkouší například, jak daleko do extrému lze zajít v žánru IPA. U silných stoutů už prostějovští dříve ukázali, že umí vyladit piva s takřka 15 procenty alkoholu. Jejich novinka už svým názvem Pour Some Beer On Me napovídá, že půjde o něco divokého. Triple IPA s 11 procenty alkoholu a 100 jednotkami hořkosti je návrat do pivního dávnověku, kdy se soutěžilo, kdo udělá IPA silnější či hořčí. Je jako rána pěstí, ale pamětníci těchto závodů ji budou milovat.

Tomáš Stejskal
Tomáš Stejskal
Novinář, převážně filmový a komiksový kritik, který však po více než dekádě amatérského, leč systematického degustování desítek pivních stylů z celého světa, stále více píše také o svém nejoblíbenějším nápoji.

Pivní tipy e-mailem

Tu a tam vám pošlete tipy na pivovary a pivní místa, která stojí za to navštívit. Z novinek se kdykoli můžete odhlásit.

Podobné články

Pivovar HOPPY DOG

Do rodiny pivovarských psů, mezi jejíž nejslavnější členy patří skotský craft beerový (dnes již značně kontrovezní a komercionalizovaný) gigant BrewDog nebo legendární marylandský Flying...

PIVOVAR CHOMOUT

Nedaleko Olomouce, v obci s názvem Chomoutov, jejíž kořeny sahají až do 11. století, vznikl v roce 2014 řemeslný pivovar. Zabydlel se v prostorách sto let starého hanáckého...

PIVOVAR FRÝDLANT (ALBRECHT)

Nechybělo mnoho a Frýdlant měl namísto pivovaru parkoviště. Tomu totiž měla historická budova, jejíž původ sahá až na přelom 16. a 17. století, ustoupit....