1 Pivo vám kvasí v bandasce při teplotě 15-24 stupňů ideálně v temnu a ideálně uprostřed teplotního rozmezí. Nižší teplota = pomalejší kvašení. Vyšší teplota = rychlejší kvašení s rizikem vzniku nežádoucích aromat. Kvasný proces se projevuje tvorbou husté pěny na povrchu a tvorbou CO2. Z toho důvodu je uzávěr na bandasce povolený (volně položený), aby přebytečné CO2 mohlo unikat.
2 Kvašení bude v závislosti na teplotě probíhat cca 3-7 dnů (nižší teplota déle a naopak). Správně bychom měli prokvašení měřit, ale v tomto případě si vystačíme s odhadem. Konec kvašení poznáte tak, že pěna na povrchu začne výrazněji řídnout (případně téměř zmizne) a u dna se usadila větší vrstva kvasinek (usazují se průběžně).
3 /Tento krok není nutný./ Pokud chcete mít pivo čiřejší (méně zákalu), doporučujeme prokvašenou bandasku umístit na 1 až 2 dny na chladné temné místo s teplotou 1-5 stupňů (pozor! nepřemrznout!) (balkon, lednice) – ještě více kvasinek si sedne na dno.
4 Pivo je připraveno ke stáčení do láhví. Ideální jsou tmavé (hnědé) láhve. Objem láhví si zvolte dle libosti. Do každé láhve před stáčením vhoďte příslušný počet dropsů:
1 drops = 0,5 litru piva
Drops (bonbon) zajistí sekundární kvašení, tedy nasycení CO2, tedy říz! Drops je čistý cukr a tím poskytneme zbylým kvasinkám další „potravu“, aby nám v pivu vyprodukovaly CO2.
Z bandasky do láhví stáčíme hadičkou. Opatrně, abyste nabrali co nejméně kalu (kvasinek) ze dna. Klidně můžete použít běžné PET láhve a pevně uzavřít. Až do konzumace neotvírat.
TIP: Dobře se hodí pivní láhve Bernard s patentním uzávěrem. Viz obrázek.
POZOR: Na sterilitu! Láhve před plněním je třeba dezinfikovat. Nejjednodušší je horká voda. (Vařící voda vám PETku zkroutí, voda cca 80 stupňů na dezinfekci stačí a PETky by měly vydržet).
TIP: Láhve plníme „tak akorát“. Nedělejte „podmíráky“, v láhvi pak zůstane zbytečně moc vzduchu (kyslík je nepřítel). Neplňte ani na maximum, při otevření může obsah „vystřelit“.
TIP: Pokud náhodou nemáte hadičku, můžete pivo do láhví přelít přes trychtýř. Jen musíte počítat, že rozvíříte kvasinky a v láhvích jich bude víc (tj. pivo bude kalnější, ale to není problém).
5 Naplněné a pevně uzavřené láhve ponechte cca 2-4 dny opět při teplotě 15-24 °C (stejné místo jako jste prvně kvasili). Proběhne sekundární kvašení (drops + kvasinky = CO2), pivo se nasytí „bulinkami“.
6 Poté přemístěte láhve do lednice (sklepa) a nechte uležet cca další tři týdny (můžete průběžně ochutnávat, jak pivo zraje a jak se mění jeho chuť: cca po týdnu je pivo „divoké“, chuťové nesourodé, a postupně si sedá a harmonizuje se).
7 Pivo je hotovo. Typický ejl s bohatou chutí. Zákal piva a sedlina na dně láhve nejsou vada, ale vlastnost. Vyrobili jsme nefiltrované a nepasterované pivo.
8 Dej bůh štěstí! 🙂