Co se stane, když se spojí sládek jednoho z nejvýznamnějších českých řemeslných pivovarů s výčepním guru vyhlášeného řetězce restaurací? Odpověď najdeme v srdci Karlína, tak trochu ukrytou stranou rušného Karlínského náměstí a třídy Sokolovská, která po povodni v roce 2002 podobně jako celá čtvrť za legendárním Negrelliho viaduktem prošla výraznou gentrifikací a stala se oázou pro milovníky rozmanité gastronomie. Na útulném nádvoří, které je ze tří stran sevřené domy a z jedné rušnou silnicí, vznikl v roce 2019 pivovar Dva kohouti. Jeho idea je jednoduchá: pivo co nejkvalitněji uvařit, načepovat a čerstvé servírovat zákazníkovi.
Název pivovaru | DVA KOHOUTI |
Adresa | Sokolovská 81/55, Praha |
Kraj | Hlavní město Praha |
WWW | https://www.dvakohouti.cz |
Sládek | Lukáš Tomsa |
Rok založení | 2019 |
Typ | Vlastní varna |
Kapacita varny | 10 hl |
Stáčí | Láhve, Plechovky |
Vybavení | Restaurace, Zahrádka |
Dva kohouti patří do sítě podniků Ambiente a jsou produktem společného úsilí sládka legendárního broumovského pivovaru Matuška Adama Matušky a mistra výčepního Lukáše Svobody. Ten je spojený se sítí restaurací Lokál a proslul mimo jiné svým vytrvalým bojem za prosazení toho, že filmy se točí, ale pivo zásadně čepuje. Samotný provoz a výčep jsou situované do společného, účelně a minimalisticky pojatého prostoru. Pivovar tak nabízí možnost popíjet přímo mezi technologií, která je zatím typičtější spíš pro pivní kulturu na západ od našich hranic. Úzký kontakt konzumenta s nerezovým srdcem pivovaru není jen fasádou. Pivo unikátně teče do sklenic samospádem přímo z tanků, je tak zaručená jeho absolutní čerstvost. Na kvalitě načepování si Dva kohouti pochopitelně zakládají a zákazník tak dostává do skla špičkově ošetřené pivo.
Portfolio nebylo původně postavené na variabilitě a rotaci různých pivních stylů, ale pevně se opíralo o českou klasiku, poctivě nachmelený, plný, příjemně sladový a velice pitelný Místní ležák 12°. Prvotní idea, že půjde o jediné pivo, které budou Kohouti produkovat, prošla v posledních měsících úpravou. Do kohoutí rodiny přibyly stabilní sezónní piva, jako např. Místní Ale 13°, který sice neohromí silnou aromatičností, charakteristickou třeba pro svrchně kvašená piva od Matušky, ale díky sladovému tělu se příjemně popíjí. V teplých měsících volí Kohouti lehčí devítkové varianty, které střídají svrchní a spodní kvašení. Jde o pitelná a přiměřeně výrazná piva, u kterých se velmi příjemně sedí. Pokud dáváte přednost dominantnímu chmelovému aromatu, Dva Kohouti mají stabilně na čepu i piva spřízněného pivovaru Matuška.
Sládek Lukáš Tomsa představuje i pro mnohé překvapivý úkrok k trendu kyselých piv s ovocnou složkou: „Největší výzva pro nás zatím byl náš malinový Místní Kyseláč. Jak kvůli technologické, tak surovinové náročnosti. Moc se povedl, budeme ho opakovat a už máme vymyšlené i další kyseláče.“ Pivovar se tak posouvá spíše ke konceptu sezónního vaření, o čemž svědčí i fakt, že loni vyprodukoval zhruba dvacet různých piv. Jeho důraz na špičkově ošetřený ležák ale zůstává.