Rodina Valentů vlastnila budovu jedné z mnoha osiřelých textilek přímo v centru Krnova, jak jinak na ulici Textilní. A rozhodla se ji proměnit v pivovar. Michal Kuřec z nedalekých Albrechtic pracoval v pivovarské skupině Lobkowicz a snil o tom, že bude vařit ve svém. V září roku 2014 proběhla první schůzka, Kuřec se stal spolumajitelem a hlavním sládkem. Další rok v létě proběhla rekonstrukce a na podzim už se objevilo první pivo Nachmelené opice. Hned následující rok v dubnu vyhrál jejich Stout první místo na Jarní ceně českých sládků, a Krnovská Opice drze se smějící z tamních etiket se začala vepisovat do povědomí milovníků piva.
Název pivovaru | NACHMELENÁ OPICE |
Adresa | Textilní 1, Krnov |
Kraj | Moravskoslezský kraj |
WWW | https://www.nachmelenaopice.cz/ |
Sládek | Michal Kuřec |
Rok založení | 2015 |
Typ | Vlastní varna |
Kapacita varny | 20 hl |
Stáčí | Láhve, Plechovky, Sudy |
Vybavení | Prodejna |
Kyselé, slané i ve jménu slunce
První tři roky byl nejprodávanějším pivem klasický světlý ležák. Přiměřeně hořká jedenáctka s trochou oříškové chuti po bavorském sladu. Ale časem ji v oblibě předehnala IPA 14°. „Její charakteristika? Mými slovy je na pivní styl IPA vysoce pitelná a šťavnatá a přitom to je pořád IPA se svým aroma po amerických chmelech a hořkostí 50 IBU,“ říká sládek Kuřec. A nelze mu než dát za pravdu, je to velmi klasický, až staromilský zástupce svého stylu, s hutným karamelovým tělem i pryskyřičnou a grepovou chutí po trojici Summit, Simcoe a Citra.
Spolu s lehčím dvanáctistupňovým Sun APA tato piva tvoří místní „svatou trojici“, která se vaří pravidelně a v dnešní době je široce dostupná i díky síti Rohlík.cz. „K nim přidáváme dva až tři speciály za měsíc, z nichž některé pravidelně opakujeme. Mezi speciály patří především svrchně kvašená piva, NEIPA, kyseláče, goséčka, stouty,“ vypočítává pár vzorků z portfolia Kuřec. A právě v oblasti původem německých kyselých Gose s přídavkem koriandru a soli krnovští umí. To uvařené se směsí manga a filipínské limetky Calamansi je obzvlášť vydařené, plné tropické kyselosti těchto asijských citrusových hybridů.
„Výrobní proces obsahuje spoustu nestandardních věcí jako přídavek soli, koriandru a ovoce, takže sladit všechny ingredience není jednoduché,“ přibližuje vaření tohoto stylu, který řadí k těm obtížnějším, Kuřec. „A také pivní styl NEIPA nepochybně vyžaduje určitou zkušenost, dnes si dovolíme tvrdit, že už ho ovládáme.“
Z opičky gorilou
Opice roste rok od roku nejen výstavem, ale i snahou o nové, ještě o fous složitější styly. „Dnes děláme i Barrel Aged piva, která zrají rok v dřevěných sudech a pak je třeba je stočit, nechat nasytit,“ popisuje sládek staření, na které si už vybrali například belgický Ale, který uložili v sudech po whisky.
Ani pandemie ten vzestup nezastavila. „Meziročně jsme i přes koronu mírně rostli, ale před vypuknutím epidemie jsme výrazně rozšiřovali kapacitu na úvěr a taky přijali nové zaměstnance, takže v tom to pro nás bylo obtížné,“ ohlíží se Michal Kuřec za turbulentním rokem. „Nicméně nás krize přiměla umět stočit velké množství piva do lahví, navíc jsme poprvé dělali plechovky s využitím externí stáčecí linky. Vše zlé je k něčemu dobré, takže jsme využili volný čas pro dotažení spousty interních věcí. Každopádně nás korona naučila se nikdy nevzdávat,“ dodává se smíchem.
Předloni měla Nachmelená Opice výstav 5388 hektolitrů. Ale nové technologie umožňují přemýšlení o přiblížení se hranici 10 tisíc hektolitrů, od níž už začíná škatulka průmyslových pivovarů. Tahle krnovská opička zkrátka roste v Gorilu. Ale zatím se stále drží poctivého řemesla, bez ohledu na množství hektolitrů.