OSSEGG PRAHA

Ossegg patří k novějším pražským pivovarům. Původem je však spojený se stejnojmenným pivovarem v Oseku u Duchcova, který funguje v místním cisterciáckém klášteře od roku 2015. O tři roky později začíná výroba také v Římské ulici v centru Prahy a od té doby si Ossegg získává přízeň dalších milovníků piva. Děje se tak v moderně pojaté restauraci s výrazným designovým řešením, které vtipně spojuje klášterní tradici – v Oseku se pivo vařilo od konce 17. století – s moderními pivními trendy. Dominuje tu světlo žárovek, čistá bílá barva, světlé dřevěné žebroví a nerezová výčepní technologie, která svým tvarem evokuje zalomení katedrálových pilířů. Působivá varna s tanky se nachází ve spodní části, kde se nabízí stylové posezení na dotek od nerezových obrů (pokud si tedy odmyslíte sklo). Kvalitně ošetřenému pivu je podřízena i chutná gastronomie zaměřená především na „českou klasiku“, ovšem s moderním twistem.

Název pivovaru
Adresa
Kraj
WWW https://praha.ossegg.com/
Sládek
Rok založení
Typ
Kapacita varny
Stáčí
Vybavení

Ossegg tak funguje jako stále ne úplně standardní kombinace chutného řemeslného piva a propracované nabídky jídla, které s nápojem ladí a působí na talíři svěže. Portfolio piv je stabilní a vychází z nabídky příbuzného severočeského Oseku. Vše stojí na spodně kvašených pivech, jejichž jména jsou odvozena od výrazných osobností cisterciáckého řádu. Desítka Athanasius je přívětivě bylinná a peprná, až citrusová. V ležáku Philipp hraje pouze Žatecký poloraný červeňák, je plnější a sladový. V nabídce patří mezi nejprodávanější, velké oblibě se ale těší i jediné stabilně svrchně kvašené pivo, American Red Ale 11° Ruthard pojmenovaný podle prvního opata oseckého kláštera. Díky použití chmelů Pacifica a Mosaic spojuje harmonicky karamelové a citrusové tóny. Barevnou škálu pak doplňuje tmavý ležák Balthasar, sušší pivo, v němž je vedle kávy cítit i náznak sušeného ovoce. Pokud si porovnáme ležáky z obou „Oseků“, rozhodně dnes nejde o totožná piva. Obě varianty jsou nicméně velmi lahodné, ta původní vyniká robustnějším sladovým tělem.

Pivovar vedle stabilní řady piv uvaří pět až šest sezónních piv ročně. Na otázku, které z nich je mezi „pivovarskými“ nejoblíbenější, odpovídá sládek Marek Pešička diplomaticky: „Vaříme všechny naše piva s úctou a láskou. Ale náš nejmilovanější je Wynandus, silný Imperial Pilsner 15°.“ Portfolio Osseggu patří mezi ty stabilní, s oblíbenými speciály se tak můžeme setkat opakovaně. Portfolio nedávno doplnil znamenitý English Pale Ale 11° Gervicius, který vkusně kombinuje byliny, oříšky a jemný nádech esterů.

Specifikem Osseggu mezi malými českými pivovary je jeho připravovaná mezinárodní expanze. V současnosti má nainstalované další spřízněné pivovary v Duisburgu a Madridu, technologie je připravená i pro další podnik v Drážďanech. „Ale doba nám nepřeje,“ konstatuje Marek Pěšička. Vývozním artiklem je celý koncept, tedy nejen pivo, design a gastronomie, ale i pivovarská technologie ze sesterského podniku Strojírny Litvínov. Bude zajímavé sledovat, jak si tento „řemeslný řetězec“ povede na zahraničním trhu, až podmínky dovolí v plánech pokračovat.

Vít Schmarc
Vít Schmarc
Kulturní novinář, filmový distributor a letitý pivní nadšenec, domovarník a momentálně i nájemná pivovarská síla.

Podobné články

PIVOVAR OBORA

Martin Novák je především farmář. Na táborsku má statek, kde chová skot na mléko, pěstuje obilí. V roce 2008 postavil vlastní bioplynovou elektrárnu. Takže...