Bývalé královské město Slaný v kladenském okrese je na první pohled možná poměrně nenápadné, ale fanoušek řemeslného piva při zmínce o něm okamžitě zbystří. Nachází se tu totiž hned dva pozoruhodné malé pivovary. V horní části města vaří od roku 2016 Továrna v prostorách krásně zrekonstruované industriální budovy pestrou paletu piv, ze které můžeme vřele doporučit například ceněný více prokvašený tmavý ležák Salzberg ozdobený kořenitým chmelem Harmonie. My se však přesouváme o pár ulic blíže historickému centru, kde už od roku 2010 působí vyhlášený pivovar Antoš.
Název pivovaru | PIVOVAR ANTOŠ |
Adresa | Pražská 1847, Slaný |
Kraj | Středočeský kraj |
WWW | https://pivovarantos.cz/ |
Sládek | Braňo Slovák, Martin Hromádka, Jiří Pecháček |
Rok založení | 2010 |
Typ | Vlastní varna |
Kapacita varny | 20 hl |
Stáčí | Láhve, Sudy |
Vybavení | Restaurace, Ubytování, Zahrádka |
Jeho původní varnu najdeme v gotickém měšťanském domě, který v 16. století vlastnila rodina Antošů i s právem várečným. Toto stavení zaujalo strojního inženýra Josefa Paulíka, který se mu před více než deseti lety rozhodl vrátit zašlou slávu. Procházka hlubokými starobylými sklepeními budovy je fascinující. Dokonce se zde nachází pramen s „mrtvou vodou“ a dříve zde Antoš kvasil svůj kompletní sortiment piv. Dnes tato varna slouží především létajícím pivovarům a samotný Antoš svou výrobu přesunul na průmyslový okraj Slaného, do moderní tovární haly, kde sice schází středověký genius loci, zato je tu podstatně více prostoru a komfortu pro výrobu bohaté palety piv, které kombinují tradici a trendy styly.
Hořké, kyselé i slané
„Z šesti piv stálého portfolia jsou tři spodně kvašená, zbylá jsou pak svrchně kvašená a jedná se o mix oblíbených módních pivních stylů. Naši sládci sledují trendy doma i v zahraničí a aktivně přicházejí s novými nápady. Teď frčí nejrůznější kyseláče a NEIPA, které se v době založení pivovaru nevařily,“ vysvětluje Šárka Grguričová, zástupkyně nového provozovatele, který pivovar převzal v roce 2021 od původního majitele Josefa Paulíka. Tahounem Antoše býval ležák, od počátku pivovar ale charakterizuje otevřenost k novým stylům, a dnes už je výroba ležáků a speciálů vyrovnaná. V tancích například stále zraje jeho Rye IPA Tlustý netopýr. Silné, pryskyřičné a exotickým ovocem přetékající pivo vylepšuje režná stopa žitného sladu. Na českém trhu najdeme málo speciálů, které si zaslouží přízvisko kultovní. Netopýr mezi ně bez debat patří, dříve se prodával v charakteristické baňaté láhvi, dnes je designově sladěný s ostatními pivy.
„Vaříme teď jednu limitku za druhou, nejen kyseláče a NEIPA, ale i IPL, Session APA, IPA, německé ležáky,“ vysvětluje Grguričová: „Pro milovníky kyseláčů máme řadu Sour Ale piv Very Merry v mnoha chuťových variacích a také letní řadu řadu Summery, která vychází ze stylů Berliner Weisse a Gose,“ doplňuje Grguričová. V produkci německého stylu Gose byl a je Antoš velmi aktivní. Kombinace kyselosti a slanosti může na papíře děsit, ale slánští nedělají ostudu názvu svého města. Propojení himalájské soli s koriandrem, ananasem, rybízem, kiwi či limentkou je lahodné, harmonické a osvěžující. Autor těchto řádků si jen dovoluje čtenáře varovat před jejich zařazením na konec degustačního večera. To pak Slaný po ránu rychle zhořkne.
Noví provozovatelé, kteří dříve pracovali v národním pivovaru Budvar, se do nové kapitoly pustili s vervou. Dlouho potřebný rebranding zemité identity Antoše ale zprvu úplně nedopadl. Poněkud kontroverzní marketingové hrátky s anglicismem Slanee vyvolaly spíše pobavené úsměvy a pivovar od něj naštěstí kvůli známkoprávnímu sporu rychle upustil. V současnosti tak už více sází na pestrobarevné etikety a hlavně bohatou nabídku sezónních stylů.