Nedaleko Olomouce, v obci s názvem Chomoutov, jejíž kořeny sahají až do 11. století, vznikl v roce 2014 řemeslný pivovar. Zabydlel se v prostorách sto let starého hanáckého statku, které prošly celkovou rekonstrukcí. Tam, kde dříve bývaly chlévy, se dnes vaří pivo, naproti je pak otevřená dvoupatrová pivovarská restaurace. Kus ze své nenucené selské idyly si v sobě pivovar, umístěný na vesnické návsi, uchoval dodnes. I v moderně pojatém interiéru a exteriéru tak najdeme prvky jasně odkazující k původu celé stavby.
Název pivovaru | Chomout |
Adresa | Dalimilova 18/92, Olomouc – Chomoutov |
Kraj | Olomoucký kraj |
WWW | https://www.pivochomout.cz/ |
Rok založení | 2014 |
Typ | Vlastní varna |
Kapacita varny | 24 hl |
Stáčí | Láhve, Sudy |
Vybavení | Restaurace, Zahrádka |
Jak se Chomout narodil? Jako výsledek přátelského hecování dvou kamarádů. Jaroslav Švarc, jeden z otců zakladatelů Pivní Strany České, provozuje stavební firmu a garážové vaření piva bylo roky jeho koníčkem. O generaci mladší společník Jiří „Jura“ Omelka mu jednou napůl v žertu řekl, že dokáže uvařit lepší. Sice neměl s řemeslem žádné zkušenosti, neboť pochází z převážně vinařského Slovácka (i když z města Jarošov, vyhlášeného pivovarem, což v příběhu Chomouta ještě sehraje svou roli), ale jeho perfekcionismus a nadšení z něj postupem času udělaly respektovaného sládka. A tak drobná kamarádská šarvátka dala vzniknout jednomu z nejzajímavějších pivovarů, které na úrodné Hané najdete. „Celé to vzniklo z jediného důvodu: z lásky k pivu,“ usmívá se Jaroslav Švarc.
A odkud pochází selský název Chomout? „Kdysi tu jakýsi šlechtic na mostě vybíral mýtné jeden chomout,“ říká Jaroslav Švarc. Chomout tak spojuje tradici a přírodní bohatství kraje – obilí a chmel – s progresivními přístupy, které zavedl vrchní sládek Jiří Omelka. V roce 2021 převzala pivovar společnost Městské pivovary, za kterou stojí manažeři spojení s obnovou várečné tradice ve Znojmě a Jarošově.
Pivní portfolio prošlo pod novým vedením lehkým faceliftem. Desítku a černé pivo Švarc nahradila Jedenáctka a Ležák. Těžiště chomoutí nabídky zůstává u svrchně kvašených piv typu Ale. Základním kamenem této skupiny je pitelný a lehký Up Ale Blondýna vařený původně pro Olomouckou univerzitu a potom dva “ejly” nesoucí jméno Bára. Varianta Něžná Bára představuje klasickou IPA, Režná Bára potom „hrubější“ verzi s přidáním žita.