PIVOVAR CHOMOUT

Nedaleko Olomouce, v obci s názvem Chomoutov, jejíž kořeny sahají až do 11. století, vznikl v roce 2014 řemeslný pivovar. Zabydlel se v prostorách sto let starého hanáckého statku, které prošly celkovou rekonstrukcí. Tam, kde dříve bývaly chlévy, se dnes vaří pivo, naproti je pak otevřená dvoupatrová pivovarská restaurace. Kus ze své nenucené selské idyly si v sobě pivovar, umístěný na vesnické návsi, uchoval dodnes. I v moderně pojatém interiéru a exteriéru tak najdeme prvky jasně odkazující k původu celé stavby.

Název pivovaru
Adresa
Kraj
WWW https://www.pivochomout.cz/
Rok založení
Typ
Kapacita varny
Stáčí
Vybavení

Jak se Chomout narodil? Jako výsledek přátelského hecování dvou kamarádů. Jaroslav Švarc, jeden z otců zakladatelů Pivní Strany České, provozuje stavební firmu a garážové vaření piva bylo roky jeho koníčkem. O generaci mladší společník Jiří „Jura“ Omelka mu jednou napůl v žertu řekl, že dokáže uvařit lepší. Sice neměl s řemeslem žádné zkušenosti, neboť pochází z převážně vinařského Slovácka (i když z města Jarošov, vyhlášeného pivovarem, což v příběhu Chomouta ještě sehraje svou roli), ale jeho perfekcionismus a nadšení z něj postupem času udělaly respektovaného sládka. A tak drobná kamarádská šarvátka dala vzniknout jednomu z nejzajímavějších pivovarů, které na úrodné Hané najdete. „Celé to vzniklo z jediného důvodu: z lásky k pivu,“ usmívá se Jaroslav Švarc.

A odkud pochází selský název Chomout? „Kdysi tu jakýsi šlechtic na mostě vybíral mýtné jeden chomout,“ říká Jaroslav Švarc. Chomout tak spojuje tradici a přírodní bohatství kraje – obilí a chmel – s progresivními přístupy, které zavedl vrchní sládek Jiří Omelka. V roce 2021 převzala pivovar společnost Městské pivovary, za kterou stojí manažeři spojení s obnovou várečné tradice ve Znojmě a Jarošově.

Pivní portfolio prošlo pod novým vedením lehkým faceliftem. Desítku a černé pivo Švarc nahradila Jedenáctka a Ležák. Těžiště chomoutí nabídky zůstává u svrchně kvašených piv typu Ale. Základním kamenem této skupiny je pitelný a lehký Up Ale Blondýna vařený původně pro Olomouckou univerzitu a potom dva “ejly” nesoucí jméno Bára. Varianta Něžná Bára představuje klasickou IPA, Režná Bára potom „hrubější“ verzi s přidáním žita.

Vít Schmarc
Vít Schmarc
Kulturní novinář, filmový distributor a letitý pivní nadšenec, domovarník a momentálně i nájemná pivovarská síla.

Pivní tipy e-mailem

Tu a tam vám pošlete tipy na pivovary a pivní místa, která stojí za to navštívit. Z novinek se kdykoli můžete odhlásit.

Podobné články

Pivovar HOPPY DOG

Do rodiny pivovarských psů, mezi jejíž nejslavnější členy patří skotský craft beerový (dnes již značně kontrovezní a komercionalizovaný) gigant BrewDog nebo legendární marylandský Flying...

PIVOVAR FRÝDLANT (ALBRECHT)

Nechybělo mnoho a Frýdlant měl namísto pivovaru parkoviště. Tomu totiž měla historická budova, jejíž původ sahá až na přelom 16. a 17. století, ustoupit....

PIVOVAR KYTÍN

Kytín je oblíbenou destinací všech protřelých trampských vlků, kteří se s tornou a ešusem toulají po hřebenech Brd. Alespoň jedno pivo se sluší dát na...