Pivovar MADCAT

Existují určité, nebojme se říci iniciační momenty v životě milovníka piva. První pryskyřičnatý a citrusový IPA, první belgický klášterní Ale či kyselý Lambic, první bamberský Rauchbier. Piva, která vybuchují intenzitou chuti. Ale pro autora těchto řádků, rodáka z Vysočiny, je hned v těsném závěsu takřka dekádu stará vzpomínka na to, jak jiskrná, výrazná může být obyčejná desítka. Pravda, pivo Jiskra z jihlavského Radničního pivovaru nebyla jen tak obyčejná desítka, nýbrž Ale. Tehdy ovšem jeden z mála takto lehoučkých a přitom parádně po americku nachmelených.

Název pivovaru
Adresa
Kraj
WWW https://madcat.beer/
Sládek
Rok založení
Typ
Kapacita varny
Stáčí

V pionýrských dobách českého craftu patřil Radniční pivovar v srdci Vysočiny k těm, které sice dbají na úzké stálé portofolio nabízející doplněk k pokrmům v restauraci na jihlavském náměstí. Ale už tehdy se pouštěl do neznámých vod. Nejspíš jako první český minipivovar odstartoval projekt Single Hop Ales, kdy každý měsíc vyslal do světa svrchně kvašené pivo nachmelené jedinou odrůdou.

Malá pětihektolitrová varna brzy přestala stačit, radniční piva už se pod tlakem ambiciózní konkurence tak často nedostávala do pivoték po celé zemi a jihlavští hledali nové možnosti. V roce 2018 otevřeli sesterský pivovar MadCat v nedaleké Kamenici u Jihlavy. A dvacetihektolitrová varna se rozjela naplno.

Jak se vaří zabiják

„Radniční pivovar je pivovar restaurační a vaří dnes již ‚klasické’ značky jako jsou ležáky Ignác a Zikmund nebo Ale Jiskra,“ osvětluje vztah obou podniků Jiřina Lavičková z MadCat. „Většina produkce piva je určena pro restauraci a pivnici na jihlavském náměstí. Pivovar MadCat je zaměřený na širší produkci – od ležáku přes oblíbenou sérii Single Hop Ale, IPA, Stouty a různé další speciály.“ Šíři portfolia výtečně ilustruje fakt, že na jedné straně je nejprodávanějším pivem klasický MadCat ležák. Ale pak v oblíbenosti vede také kyselé pivo Mango-Piňa-Coco Sourus. „Je to taková vzpomínka našeho sládka na cesty po Mexiku a místní prodejce čerstvého ovoce vykřikující: Mango, Piňa, Cocooo… Coco, Piňa, Mangoo,“ směje se Jiřina Lavičková.

Vedle řady kyselých “ejlů”, třeba i takových, která několik měsíců dozrávají na vinných hroznech, vaří MadCat mnohá silná piva. Například Imperial Pumpkin Ale, který vznikl vedle čisté podoby také ve variantě s pomerančovou kůrou či s exotickým indickým čajem Masala. „Loňskou novinkou byl proces vymražování piva. Náš zabijačkový Doppelbock Zabiják jsme několik dní mrazili při velmi nízkých teplotách a získali tak opravdového siláka Ice Ice Baby,“ popisuje u nás stále vzácnou metodu Lavičková. „Toto pivo má obsah alkoholu 14,5 procenta a máme z něj opravdu velkou radost. Hodláme to v blízké době zopakovat a při vymražování ještě více přitvrdit.“  

Pivní kočka proti psům

MadCat je pivovar věrný svému názvu a pouští se do ledajakého pivního šílenství. Možná je za tím i fakt, že mezi slavnými pivovary určujícími také podobu tuzemské pivní krajiny historicky převládali psi. Skotský BrewDog či americký Flying Dog razily v tuzemských pivotékách svou „ejlovou“ či stoutovou revoluci. Ale jak známo, kočka je nevyzpytatelnější zvíře než pes. A tak když v MadCatu loni uvařili poměrně nový styl Sour IPA, kombinující kyselost s pořádným chmelením, navrch do něj přidali bergamotový čaj Earl Grey a meduňku z vlastní zahrádky. „A protože i zahradničení nás baví, uvařili jsme předloni první várku piva WetCat s čerstvým chmelem sklizeným z naší mini chmelnice v pivovarském dvoře,“ dodává Jiřina Lavičková.

Pro našlápnutý pivovar s touhou rychle se prodrat na lokální pivní scénu byla pandemie zprvu šok. „Začátek uzavírání v předloňském roce byl pro nás velmi tvrdý, prvních 14 dní jme neprodali téměř nic. Později se situace začala pomalu zlepšovat, ale propad výstavu byl dlouho velmi výrazný,“ hodnotí těžké období Lavičková. Pomohlo spuštění e-shopu, který už byl stejně v plánu. Následovala spolupráce s on-line tržištěm Scuk. A důležité jsou i dodávky pro Makro v Průhonicích.

„I nadále jsme každý týden zásobovali nejen naše stálé i nové zákazníky a jejich hospody, pivotéky a prodejny, ale také se snažili více zaměřovat na koncové zákazníky,“ říká Lavičková. Co to znamená? Lokální síť v několika městech na Vysočině, kde je možné vyzvednout si pivo z MadCat. A stálé vyhledávání dalších míst po celé zemi pro distribuci menších sudů přímo zákazníkům. „Tak abychom pokryli poptávku piva na soukromé akce a víkendové grilovačky.“ Věřme, že tahle pivní kočka se jen tak ugrilovat nenechá. Byla by to škoda.

Tomáš Stejskal
Tomáš Stejskal
Novinář, převážně filmový a komiksový kritik, který však po více než dekádě amatérského, leč systematického degustování desítek pivních stylů z celého světa, stále více píše také o svém nejoblíbenějším nápoji.

Podobné články

PIVOVAR OBORA

Martin Novák je především farmář. Na táborsku má statek, kde chová skot na mléko, pěstuje obilí. V roce 2008 postavil vlastní bioplynovou elektrárnu. Takže...