PIVOVAR ZLATÁ KRÁVA

Město Nepomuk je zasazené do idylicky zvlněné krajiny jihozápadních Čech. Ze svažitého náměstí se otevírá utěšený výhled na okolní zelené stráně. V rodišti sv. Jana Nepomuckého je skoro na každém kroku cítit silný otisk historie. V horní části náměstí Augustina Němejce těžko minete hotel U Zeleného stromu, který je zdobený vývěsní tabulí s notoricky známou Ladovou ilustrací dobrého vojáka Švejka. Jde o povědomý motiv nejen pro milovníky české literatury a filmu, ale i dějin tuzemské porevoluční gastronomie. Úspěšná franšíza „české hospodské klasiky“ Švejk restaurant zahrnovala před časem celkem 32 restaurací v ČR a dvě v Rusku. Její kořeny hledejme právě v Nepomuku, kde místní podnikatel a farmář Radovan Sochor v devadesátých letech založil vůbec první pobočku.

Název pivovaru
Adresa
Kraj
Sládek
Rok založení
Typ
Kapacita varny
Stáčí
Vybavení

V prvorepublikově laděném interiéru hotelu si můžete pochutnat třeba na kvalitním farmářském mase v modernizovaném „švejkovském“ menu a vedle povinné Plzně, která k brandu neodmyslitelně patří, ochutnat i o poznání neobvyklejší kousky s výrazným rohatým logem Zlatá kráva. Kde se v Nepomuku tohle pivní zvíře vzalo? Odpověď hledejme opět u rodiny Sochorů, tentokrát u mladší generace, kterou zastupuje rozesmátý dlouhovlasý sympaťák Radek: „Já i táta jsme farmáři. Farmaříme nedaleko, dvanáct kilometrů od Nepomuku. Chováme plemeno Aberdeen Angus, proto vlastně vznikl i ten název piva Zlatá kráva,“ vypráví už v zadní části rozlehlého areálu, kde najdeme jak zrekonstruovanou starosvětskou pivovarskou šalandu, tak kompletní zázemí pivovaru s desetihektolitrovou varnou, otevřenou spilkou a ležáckými tanky, které nesou názvy různých plemen skotu. Pivo tu není žádným nováčkem. Ve druhé polovině 19. století na tomto místě stával Turkův pivovar, v roce 1938 zde Plzeňský Prazdroj provozoval stáčírnu. Sochorovi zakoupili areál v dezolátním stavu společně s rodinou Sladkých a rychle navázali na hlubokou pivovarskou tradici.

Ve jménu rodiny

Zlatá kráva zaznamenala opravdu razantní nástup na řemeslnou scénu, což bylo dáno originálním farmářským příběhem, přiměřeně vtipnou vizuální stylizací, a hlavně kvalitou piva. Se stavěním receptur pomáhal vyhlášený sládek Petr Petružálek, která stál třeba za zlatým obdobím dobřanského pivovaru Modrá hvězda. I když nepomucká spodně kvašená piva nesou jeho rukopis, Petra už na varně nenajdeme. Je tu ale jiný zástupce rodu Petružálků, jeho dcera Žaneta. Původně se prý učila na cukrářku, ale od mala jí to táhlo k pivu, navzdory otcovu varování, že pro ženu je práce sládkové až příliš těžká. Dobře naložená a rázná Žaneta, která jakoby sem se svým výrazným punkovým sestřihem spadla z nějakého amerického craftového pivovaru, se ale ničeho nezalekla a změny profese nelituje. „Táta je nakonec taky rád, že jsem se na tu dřinu dala a předává mi zkušenosti.“

Petr Petružálek se tak může naplno věnovat vlastnímu pivovaru nesoucímu jeho jméno, který budete trochu složitě hledat o pár desítek kilometrů západněji, ve vesnici Merklín nedaleko Plzně. V přízemní budově, která zvenčí připomíná nenápadnou trafačku, si zřídil v roce 2018 svou malou pivovarskou „trucovnu“, protože si chtěl užít trochu zaslouženého klidu. Pokud pojedete kolem, určitě nepromarněte příležitost a zkuste zaklepat na dveře tohoto „vzácného pivního Pokémona“. Petružálkova jedenáctka Merklínský krokodýl je bez debat znamenitá a nezapře, odkud ležáky Zlaté krávy vycházejí.

Plnotučná nebo polotučná?

To samé totiž platí i o spodně kvašených pivech z Nepomuku, která vynikají lahodně sladovým tělem a razantním chmelením. Svému farmářskému původu ostudu nedělají. Nejlépe si na trhu dlouhodobě vede 12 Plnotučná, krásně plný a voňavý chlebový ležák, který tvoří zhruba 75 procent produkce. „Dobře si vede i 14 Tractor IPA, zejména v Praze a na Slovensku se dobře prodává,“ říká provozní ředitel pivovaru Tomáš Sladký. Pro Žanetu je ale gruntem desítka, v Nepomuku logicky označená jako Polotučná. Lahodně sladové a chmelem decentně navoněné pivo dokazuje, že jablko nepadlo daleko od stromu a ležácká piva má mladá sládková skutečně v ruce.

Největší výzva? „14 Choco Cow, to jsem vymyslel ještě, než stál pivovar. Přírodní čokoládový Stout. Slupky máme od pana Herufka z Čejce, což je malá výrobna čokolády na Moravě,“ říká Tomáš Sladký. U Krávy jsou převážně tradicionalisty, ale výzev se nelekají. Jen musí hledět na technologická omezení: „Třeba kyseláč nás i Žanetu láká, ale vařit ho nebudeme. Máme strach, aby se z kvasnic nekontaminovala ostatní piva. Máme otevřené kádě a původní sklepy, tak je to nebezpečné a zatím to u nás nejde. Ale uvařili jsme přátelského kyseláče v sokolovském Permonu,“ láká Sladký. Ovoce se tu přeci jen s pivem potkalo: „Uvařili jsme právě pivo se super ovocem Yuzu, je to parádní citrusová APA 12 Yuzu Cow.“ A nebylo nakonec poslední. Problém s kyselým kvašením vyřešil pivovar elegantně a ovoce začal přidávat do pšeničných piv.

Kráva, dobrý pivo dává

„Kravská rodina“ nekvete jen na poli nových pivních druhů, ale i služeb. V areálu pivovaru vyrostl rustikální penzion s pivními lázněmi a pípou na pokoji. Přibylo i další čerstvé „tele“, tentokrát v segmentu gastronomie, ke kterému má rodina Sochorova blízko. V Plzni pivovar na Apríla 2021 otevřel moderně koncipované řemeslné bistro Bandaska, které kombinuje kvalitní „fastfoodová“ jídla z farmářských surovin a samozřejmě také piva z nabídky nepomuckého pivovaru.

Příběh Zlaté krávy je sympaticky přímočarý: rustikální farmářská kvalita, rozpoznatelný rohatý design, úsměvné slovní hříčky a kostkované košile zaměstnanců. Jihozápad Čech tak vypustil do ohrady českého pivovarnictví ušlechtilý a vitální kus. Člověk by byl vůl, aby se tu nezastavil aspoň na jednu Polotučnou. Jak stojí v nepomuckém sklepě psáno jednoduchou říkankou: „Kráva, dobrý pivo dává.“ Můžeme potvrdit. 

Vít Schmarc
Vít Schmarc
Kulturní novinář, filmový distributor a letitý pivní nadšenec, domovarník a momentálně i nájemná pivovarská síla.

Podobné články

PIVOVAR OBORA

Martin Novák je především farmář. Na táborsku má statek, kde chová skot na mléko, pěstuje obilí. V roce 2008 postavil vlastní bioplynovou elektrárnu. Takže...