Vinohrady jsou v současné době revírem milovníků kvalitních potravin a gastronomie. Nachází se tu celá řada vyhlášených restaurací, bister i kaváren. Vyznavači řemeslného piva se shlukují kolem kultovní „pivní nory“ Dno pytle nebo ráje všech geeků s příhodným názvem BeerGeek. Pivní dominantou čtvrti je nicméně Vinohradský pivovar, který funguje od roku 2013, jeho kořeny nicméně sahají do roku 1893, kdy ještě Královské Vinohrady nebyly pražskou čtvrtí, ale bouřlivě se rozvíjejícím městem.
Název pivovaru | VINOHRADSKÝ PIVOVAR |
Adresa | Korunní 2506/106, Praha |
Kraj | Hlavní město Praha |
WWW | https://www.vinohradskypivovar.cz/ |
Sládek | Jiří Fišer |
Rok založení | 2013 |
Typ | Vlastní varna |
Kapacita varny | 25 hl |
Stáčí | Láhve, Plechovky, Sudy |
Vybavení | Restaurace, Salonek, Výčep |
Výrobu udusila druhá světová válka a následné znárodnění. Na obnovení tradice si tak industriální budova musela počkat až do 21. století, kdy se jí ujala skupina celkem devíti společníků. Jejich plány na vlastní pivovar sahají do 90. let, kdy byla ještě česká minipivovarská krajina pole neorané. Naplnění však došly až v roce 2014 (v roce 2013 započala rekonstrukce), kdy oficiálně odstartoval provoz nový podnik. Rekonstruovaná průmyslová budova invenčně pracuje se spojením restaurační a technické části, do které se otevírají působivé průhledy kulatými okny v tlustých zdech. Vinohradský pivovar charakterizuje kontrast bílé barvy a světlého dřeva. Má dvě podlaží, v každém najdete výčep doplněný kvalitním jídlem, spodní patro je navíc spojené s hudebním klubem. Pivovar tak získává kulturní přesah. Čistota moderní architektury skvěle koresponduje s čistotou piva, které zde vaří a servírují.
Do povědomí pražských pivařů se „Vinohradské“ zapsalo nejprve svými ležáky. Jedenáctka má slámovou barvu, krásně svěží chmelový profil, který spojuje bylinné a citronové tóny s elegantním obilným tělem. Dvanáctka je zlatavější a voní Žateckým poloraným červeňákem. Pro milovníky sladovějších, karamelovějších piv je v nabídce hezky oblá Jantarová 13°. Původní zaměření na spodně kvašená piva se v poslední době výrazně liberalizovalo. „Naše portfolio zahrnuje stálá piva, kterou doplňujeme buď o úplně nová piva, nebo o ta sezónní, která vaříme v limitovaných várkách podle ročního období. V nabídce máme obvykle kolem deseti různých piv,“ říká k tomu provozní ředitelka pivovaru Jitka Froydová.